Novi Sad
21.09.2011.
10:30 > 08:09
Od odluke da se Novi Sad kandiduje za Evropsku prestonicu kulture početkom ove godine, pa sve do danas, gradske vlasti nisu komunicirale sa kulturnim producentima, slobodnim umetnicima ni nezavisnim udruženjima.
  • Decentralizacija?

    22.09.2011 18:29
    Sta to bese
    Beograd je Svet! jEL se secate tog transparenta na onim protestima onomad....
    Jos tada je jasno receno kakvo je stanje u drzavi i di odose sve pare
    tako da ni ovo sa kulturom ne cudi jer ipak
    Beograd je svet (u Srbiji!)
  • CECA

    22.09.2011 17:43
    Kakva kultura nismo bili u stanju da sacuvamo grad od kojekakvih gradjevina u centru,svasta se tolerise za pare,ali ne one koje bi donele boljitak ovom gradu i ljudima.Ne mogu oni da se bave kulturom i da uzimaju procenat.Prete nam sa nestasicom vode za pice.Nisu u stanju da zastite TVRDJAVU.Prodaju sve i svasta ,gde je bitan samo profit pojedinaca.O CEMU MI PRICAMO!
  • Novi Sad nekad bese grad kultu

    22.09.2011 08:26
    LuLu je napisao/la, 09.22.2011 u 10:21

    Ma sta ce Novom Sadu 150 miliona evra!
    Ajte molim Vas! Valjda Pavlicic zna najbolje da nama to uopste ne treba!
    Stvarnost je da su celnici Novog Sada ili samoinicijativno, u sta sumnjam jer svi znamo kakve su golje, odustali od kandidature Novog Sada za prestonicu kulture, ili su dobili nalog iz Beograda da nista ne rade po tom pitanju kako bi Beograd dobio 150 miliona evra!
    Tako da sve ostale nekativnosti idu u prilog drugoj pretpostavci!!!

    Sram vas bilo, ko vas je i izglasao u ovaj grad!
  • dobrica

    22.09.2011 07:04
    HA
    Pa samo je gradonacelnik i mogao da pomisli da imamo potencijal. Sta zna o kulturi, sem da otvara izlozbe i promocije, sredjuje kej i samo kej, kupuje tuje i samo tuje....
    KULTURA JE NESTO MNOGO VISE,
    KULTURA JE NACIN ZIVOTA,
    KULTURA JE BRIGA O SVIMA I SVEMU,
    KULTURA JE MOGUCNOST DA SE OSECAS SRECNO I LEPO U SVOM GRADU I ZEMLJI.
    E PA TOGA NEMA VEC DAVNO U NOVOM SADU I TO LJUDI ZNAJU.
    DA LI ZNATE I VI?
  • Jana

    22.09.2011 06:39
    Može, kad se uvede Evropska prestonica nekulture. Onda će i ovo šareno društvo koje se zalaže za kandidaturu moći da zablista. Dotle, dragi moji, ne bacajte žvake na behaton, počistite pred svojom kućom, pročitajte neku knjigu, obiđite lokalne muzeje, posećujte koncerte i naučite nešto o toj srpskoj Atini. Uzgred, kada je tako nazvana, to je bila močvara sa malo kuća. Izgleda da imamo neobične aršine za poređenje.
  • Roman Vehovec

    22.09.2011 06:25
    Kapacitet?
    Evropska prestonica kulture ne može biti glavni grad države. To je poznato onima koji se ovom temom ozbiljno bave, tako da je kandidatura Beograda zapravo motivacioni proces koji je pokrenuo angažovani gradonačelnik.
    Novi Sad, međutim ne poseduje akumuliranu energiju koja bi motivisala kulturnu industriju da ovaj projekat iznese, ali ni moralne kapacitete da se za ovaj projekat izbori. Sredina sa dominantno provincijalnim duhom nije u stanju da se ovakvom šansom ozbiljno pozabavi, a nemogućnost ličnog profitiranja iz evropskog budžeta dodatno demotiviše one koji su pozvani da projekat navodno realizuju, te je sve ovo prazna priča.
  • seljak

    22.09.2011 05:26
    kultura
    Sve pocinje iz skolske klupe.
    kadrovi Dane i Vuka vode skolstvo i obrazovanje
    Novog Sada.
    Ima da sve mirise na ruzmarin i sas.
  • Teodosije III

    22.09.2011 05:24
    U poslednjih nekoliko godina sam bio u dva grada koji su bili evropski gradovi kulture: Pecuj u Madjarskoj i Sibiu u Rumuniji. Nist abolje od Novog Sada.
    Ne secam se da je neka prestonica bila evropski grad kulture, sto ne znaci da ih nije bilo.
  • 21.09.2011 23:21
    "najmanje 100 miliona evra za investicije i još oko 50 miliona za program"
    Citaj: Najmanje 100 miliona evra za Exit i još oko 50 miliona za Cinema city.
    Posle toga mozemo da se kandidujemo za prestolnicu narkomanije, na cemu radimo poslednjih desetak godina.
  • nema deda mraza

    21.09.2011 21:37
    kultura nije hedonizam nego ziveti od kulture.
    kultura nije hedonizam nego ziveti od kulture. ta kultura mora biti organizovana da industrijski donosi dobit i njenim ucesnicima.

    ne postoji ni jedna ozbiljna produkcija icega u ns-u...samo sisaca javnih sluzbi
  • NuNu

    21.09.2011 21:30
    A sto bi i bio NS prestonica kulture kad ama bas nista nije prstom mrdnuto na tu temu?
    A u korist BEgorada naravno!

    Jos jednom HVALA DS!!!!!!!!!!!!!!
  • moj grad

    21.09.2011 19:31
    prestonica kulture
    Beograd ce biti prestonica kulture 2020.Imaju gradonacelnika koji radi na tome skoro 4 godine. Nas ne zna ni sta to znaci a kamoli da hoce da slusa da moramo zajedno ako hocemo da budemo deo tog velikog projekta. Ali mi nemamo nista, ni galeriju, ni koncertnu salu, ni pozorisne sale, nista....a i dobru volju i zainteresovanost gradskih celnika ocigledno nemamo. Samo zavist prema gradu u kome se nesto desava, gde su pozorista puna, festivali prestizni....gde je nestala Atina iz srpske? Dali se razumemo sto rece Tasovac svojevremeno?
  • Pera Lozac

    21.09.2011 16:53
    Baba serina poema
    Nije nam poznato da li veliki umetnik grada Novog Sada Jovan Zivlak ima osvrt na premirisnu kloaku grada sto oplemenjuje Dunav reku Evrope po intelektualnom sredistu grada transvezalno od Radnicke do kvantasa vajajucu kremasti obelisk govana kao jasnu granicu civizacija zapada i istoka opevanu,ispisanu,naslikanu,ozvucenu i beatifikovanu od plejade njegovih multikulturnih stvaraoca upisanih u temelje kulture Novog Sada. Da li je to primalni krik Zivlaka,vapaj za 1oo miliona evra potrebnih za precistac otpadnih voda grada kako bi presao iz ere predistorije u doba knjizevne,pisane kulture ? Ako je tako skidam mu skapku ako nije,dacemo mu jos koji dinar da objavi neku knjigu .
  • Zoki

    21.09.2011 15:52
    Kultura?
    novi sad je danas srpska atina isto koliko je crna gora srpska sparta. zato sto se ovde ne moze uzeti 20%, jer novac nadgledaju razne evropske komisije, a na behatonu moze. e, moj pavlicicu, pa ti mislis da je kultura serija "bolji zivot".
  • Kultur

    21.09.2011 15:48
    Bravo Gvozdene! Dok ovaj narod ukapira da se problemi resavaju sistematicno i planski, a ne preko noci, jos ce vode proteci Dunavom...
  • anja

    21.09.2011 15:45
    Novi Sad ne zaslužuje da bude grad kulture jer su njegovi građani, zbog urođene pasivnosti, indolencije i nepreduzimljivosti, nesposobni da pokrenu bilo kakvu inicijativu, te tako nateraju gradske vlasti da se angažuju tim ili bilo kojim drugim povodom.
  • Nele

    21.09.2011 15:38
    Grad bi stvarno trebao nešto da uradi sa kulturom u Novom Sadu. Gradonačelnik i njegova ekipa bi voleli da Novi Sad postane grad kulture, a da ništa ne urade. To je nažalost nemoguće.
  • hah

    21.09.2011 15:34
    Pavličić je čovek sportista. Od kad je tu favorizuje podršku sportu i rekreaciji (skejt park, javna teretana u Limanskom parku, kej, sportska hala u Kisaču, bazen u sportskom centru Slana bara, otvoreni bazen Spens, novi reflektori za stadion i ko zna šta još..). Za svo to vreme - prema kulturi sasvim suprotno.. Ne da ga ne interesuju organizacije i pojedinci sa nezavisne kulturne scene, nego se ne ulaže čak ni u zvanične institucije kulture i umetnosti..
    Tako da Novi Sad danas može da konkuriše samo za Prestonicu sporta i rekreacije.. A u ex-yu bio je jedan od najjačih kulturno-umetničkih centara (jači i od Bg-a). I biće potrebne godine, a možda i decenije, da se Novi Sad u smislu umetnosti i kulture oporavi od ovoga što je Pavličić uradio(a započela je M.G.).
  • evropski gradjanin

    21.09.2011 14:50
    evropljani
    ako pogledate zvanican sajt evropske komisije za kulturu, pa procitate sve uslove koje odredjeni grad treba da ispuni na svom putu ka sticanju statusa evropske prestonice kulture, shvaticete da to iskljucivo zavisi od svih nas - ne politicara, ne politike, ne necije dobre ili lose volje - nego od nas gradjana. postoje kriterijumi 'evropska dimenzija', 'grad i gradjani' i sijaset drugih. prica o behatonu, silnom novcu koji cemo kao dobiti time sto bi smo dobili tu prestiznu titulu - nije tacna.
    Fond Meline Merkuri, inicijatora EPK jos osamdesetih godina, dodeljuje tek kada se ispune svi standardi iznos od. 1.5 mil evra izabranom gradu i to je sve sto se moze dobiti s tim u vezi. Pominjanje 100 miliona i jos 50 miliona je potpuno paushalno procenjivanje mogucnosti. Postoje tzv. EU strukturalni fondovi i drugi, koji se mogu koristiti da bi se grad razvijao, a samim tim i ispunjavao odredjene standarde za EPK, ali to nije u direktnoj korelaciji.
    Ono sto treba da nam bude fokus - bili ili ne bili EPK je da krenemo sa ispunjavanjem standarda i donosenje zvanicne kulturne politike za narednih 10 godina. Prvi takav potez jeste usvajanje Agende 21, koja je zvanican dokument svih 'kulturnih' evropskih gradova, u kojoj su postavljeni ti standardi. Novi Sad je usvojio agendu 21 i to je odlican start, ali sad treba dalje, i to svi, a ne da se svi samo prave pametni, a da u sustini niko ne zna o cemu prica. Sve pise na sajtu evropske komisije za kultur, evo linka: http://ec.europa.eu/culture/our-programmes-and-actions/doc413_en.htm Postoji i film koji vrlo jasno ilustruje ovo sto sam gore napisao
  • vegan

    21.09.2011 13:34
    Sebicnost
    Samo pre godinu dana je jedan clan grupice prvi izasao iz inicijative nezavisne scene za preispitivanje gradske kulturne politike. Posle su to uradili jos neki. Znamo i zasto. Pitam se kada ce i ovima podmetnuti nogu. Dakle, kada budemo zaista solidarni, a ne sebicni i samozivi, onda ce nam krenuti nabolje. Inace, umetnicka scena nam je nikakva, kao i sve ostalo.
  • ZoranNS

    21.09.2011 13:27
    Kultura, s kim, ko, kako
    Ako hoćeš da ničega ne bude, konsultuj kulturne producente, slobodne umetnike, nezavisna udruženja, oni se nikada niučemu snisu složili, većina među njima gleda samo šansu za dobru tezgu, a to je gledanje stvari do vrha nosa, ništa dalje.
  • 21.09.2011 13:09
    Koja kultura, pa samo kad pogledam ponašanje na ulici, u saobraćaju, pogledam oronule građevine koje su od istorijsko-kulturnog značaja... Daleko je to od prestonice...
  • Maja

    21.09.2011 12:49
    Kada u glavama krenu neki drugi filmovi, i kada se malo šire pogleda na svet, možda. Ja sam jako kulturan, samo me drugi mrze, pljačkaju i guše ovi nekulturni koji su došli. Stari Grci su ništa za stare Novosađane. Samozaljubljenost
  • johnny

    21.09.2011 12:47
    ?
    Pitati Zivlaka gde je bio devedesetih, kako je otpozdravljao ljudima ispod Prozora i na koji način se borio protiv tiranije pa da onda saslušamonjegove argumente protiv današnje vlasti...
  • eh sad...

    21.09.2011 12:24
    Ovi kritikuju druge, a sta su ono bese oni uradili da Novi Sad bude prestonica kulture? Nista! Volim te sto pricaju, pricaju, pricaju... a zaborave da treba da rade, rade, rade...
  • Marjan

    21.09.2011 12:24
    Ideja da se Novi Sad uopste kandiduje za ovu prestiznu titulu pokrenuta je u centrali DS-a gde je odluceno da bi bas bilo dobro da (jedini) oponent Beogradu bude Novi Sad, kojeg ce ovaj prvi (Beograd) lako pobediti. Zato filijala DS-a za Novi Sad ni ne radi nista po tom pitanju, dok ona glavna filijala DS-a, u Beogradu, grebe i rukama i nogama da njihov grad postane prestonica kulture.
    Iskreno, ni jedan od ta dva grada to ne zasluzuju.
  • СЕРБОНА

    21.09.2011 11:36
    Што ме не чуди да градске челнике такве ствари не интересују . Вероватно нису осмислили како да се уграде $ у те пројекте , а и сад ће пући на изборима , па што би се трудили око нечега што и други треба да дорађују . Култура , шта је то ? Ту нема ни лаких пара , ни исплативих фотеља , ни звучних политичких положаја .
  • Vukajlo

    21.09.2011 11:35
    Pa samo letimican pogled na svu ovu novogradnju u zadnjih 20 godina je vise nego dovoljan razlog da Novi Sad ne postane prestonica kulture. Nema tu niceg kulturnog a o kulturnom zivotu grada da i ne govorimo. Sta on pruza i sta on uopste moze da pruzi?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna